Гуштери са освртом на гуштере Србије

Гмизавци или рептили (Reptilia) су одиграли изузетно значајну улогу у историји развоја животињског свијета јер је то прва група кичмењака која је у потпуности изашла на копно. Ова еволуција омогућена је захваљујући развитку јаја са амнионом: опна ( амнион ) је обавијала ембрион који се налазио у течној средини, па је ембрион могао да се развија лебдећи у течности, а није било потребно да се јаја полажу у води.

 

Гуштери (лат. Lacertilia) су најчешћи рецентни гмизавци на свјету из реда Squamata . Имају два пара добро развијених удова и реп који је увјек дужи од остатка тјела. Удови имају по пет прстију на канџама. Код неких су удови у различитом степену редуковани и постоје остаци раменског и карличног појаса (по томе се разликују од змија). Између трупа и репа налази се попречно постављен отвор клоаке. Космополити су са великом адаптивном радијацијом и највећом бројношћу у тропским и суптропским предјелима.

 

Постоји пет натпородица гуштера:

Iguania

Gekkota

Scincomorpha

Diploglossa

Platynota

 

У нашој земљи постоје четири породице гуштера, а то су : Gekkonidae са врстом Кошијев гекон (Mediodactylus kotschyi ), Anguidaeса врстом Сљепић (Anguis fragilis), Scincidae са врстом Кратконоги гуштер (Ablepharus kitaibelii)  и   Lacertidae са следећим врстама : Љускави гуштер (Algyroides nigropunctatus), Шумски гуштер  (Darevskia praticola), Ливадски гуштер (Lacerta agilis), Зелембаћ (Lacerta viridis), Балкански зелембаћ (Lacerta trilineata) и Ерхардов гуштер (Podarcis erhardii).

 

 algyroides-nigropunctatus

 

 

 

Занимљиви примјерци у свјету

 

Научници су открили новог свјетлоплавог гуштера који се дуго крио у њиховој непосредној околини.

Овај гуштер (Calotes bachae ) током дана је плав, а ноћу изгледа тамно браон, без икаквих примјиса свјетлих боја.

 

 calotes-bachae

 

Овај гуштер је познат и као летећи змај. Кожа затегнута преко издужених ребара даје летећем гуштеру пар мембрана налик крилима, које користи за летење са дрвета на дрво.

 

draco volans-1    draco volans-2

 

На Сицилији се каже да је борављење мацаклина у некој кући или на нечијој земљи знак да је власник добар човјек. Наиме, постоји вјеровање да гекони долазе само тамо гдје је добра, ведра и угодна атмосфера.

 

 

 

Биографија

angelinaЗовем се Ангелина Ђујић, рођена сам 01.09.1984. године у Книну (Хрватска). Завршила сам основну школу „Десанка Максимовић“ у Пожаревцу и Економско-трговинску школу „ Жижа Лазаревић“ такође у Пожаревцу.

Дипломирала сам на ВТШСС у Пожаревцу, на смјеру Екологија 2013. године.

 

 

Преузмите комплетан текст дипломског рада