Конференција: "Религија и црква у духовним и социо-политичким променама савременог света"

 

forel najnoviji logo vtslogo 

П О З И В

за учешће на међународној научној конференцији под називом:

„Религија и црква у духовним и социо-политичким променама савременог света“

на Сребрном језеру, 19. и 20. мај 2017.

у организацији:

Центра за социолошка и анторополошка истраживања,
Форума за религијска питања Иститута друштвених наука у Београду и
Високе техничке школе струковних студија у Пожаревцу

Форум за религијска питања, Центар за социолошка и анторополошка истраживања Института друштвених наука и Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу, планирају да у 2017. години наставе са активношћу организације Годишњих научних конференција посвећених религијској проблематици. То би била трећа година редовних одржавања сусрета домаћих и страних религиолога: прва научна конференција са међународним учешћем је организована у партнерству са Филозофском комуном из Београда у Смедеревској Паланци у јуну месецу 2015. године под називом „Религија и насиље“, друга 2016. године, такође у Смедеревској Паланци у јуну, под називом „Вера и разум“. После ових конференција у издању Форела ИДН и Филозофске комуне појавили су се зборници радова са ових научних конференција а обема конференцијама медији су поклонили пажњу. Позивамо заинтересоване колеге да узму учешће на овогодишњој међународној конференцији под називом „Религија и црква у духовним и социо-политичким променама савременог света“. Конфереција ће бити одржана у склопу прославе 60 година постојања и рада Института друштвених наука.

Сведоци смо евидентих социјалних и турбулентних политичких промена у савременом свету. И култура, у најширем смислу те речи, није по страни тих промена. Религију, као њен важан саставни део, ове промене не заобилазе. Једном кад их религије и цркве делом продукују а други пут кад трпе очите спољашње притиске који долазе најчешће из политичке сфере. То има амбивалентне последице по религију саму и њене (не)институционалне форме организовања: са једне стране долази до јачања друштвене улоге религије и религијских ораганизација у процесу деприватизације и десекуларизације друштвеног живота а са друге стране поменути процес рађа са собом небројане могућности инструментализације и злоупотребу религије и цркве у нерелигијске сврхе.  На просторима бивше социјалистичке Југославије таква ситуација је била евидентна почетком 90-их година прошлог века а данас на многим неуралгичним тачкама диљем земаљског шара. Ни европски континет није поштеђен, посебно последњих година када са мигрантима са Блиског Истока и севера Африке у Европу пристиже једна другачија Велика традиција. То је нова ситуација за Европу али и научни изазов за религиологе, домаће и стране, који ће, несумњиво, у наредним годинама истаживати и проверавати широк спектар научних хипотеза о религијској ситуацији у Европи и свету.

Организацијом ове конференције желимо да окупимо један број наших и страних етаблираних истраживача религијског феномена из различитих научних дисциплина са задатком да, користећи податке из својих искуствених и теоријских истраживања, расветле макар један мали део значаја и улоге религије и цркава у култури и социо-политичким променама савременог света.

Важни датуми:

-    послати до 15. марта 2017. године наслов рада са апстрактом обима до 200 речи и са 5 кључних речи на српском (и другим језицима са простора бивше СФРЈ), енглеском или руском језику на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. ;
-    достављање самих текстова на српском (и другим језицима са простора бивше СФРЈ), енглеском или руском језику обима до 10 страница текста А4 формата до 1. маја 2017. године на  мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. ;
-    електронски Зборник радова са конференције ће бити објављен на сајту ИДН до краја октобра 2017. године.

Техничка упутства за израду рада:

Обим рада до 10 страница текста А4 формата, укључујући референце и литературу, фонт Times New Roman 12, све маргине 2,5цм, једноредни проред. Апстракт на почетку рада на језику којим је текст написан а на крају рада апстракт на енглеском језику.

Радни језици конференције: српски (и сви језици са простора бивше СФРЈ), енглески, руски.

Међународни Програмски одбор научног скупа:

Др Мирко Благојевић, Институт друштвених наука, Београд – председник одбора и чланови:
Др Горан Башић, директор Института друштвених наука, Београд;
Др Лилијана Чичкарић, Институт друштвених наука, Београд;
Др Владан Ђулаковић, директор ВТШСС Пожаревац
Др Сергеј Лебедев, Белгородски државни универзитет, Белгород (Руска Федерација);
Др Нонка Богумилова, Бугарска Академија наука, Софија (Бугарска)
Др Михај Радан, Универзитет у Темишвару, Темишвар (Румунија);
Др Иван Цвитковић, Академија нука БиХ, Сарајево (Босна и Херцеговина);
Др Олга Смолина, Северодоњецки државни универзитет, Северодоњец (Украјина):
Др Владимир Бакрач, Филозофски факултет у Никшићу, Никшић (Црна Гора)

У Београду, 1. фебруара 2017. године.

pdf