Прехрамбена технологија - Теме за завршне и специјалистичке радове (шк. 2019/20)

ТЕМЕ ЗА ЗАВРШНЕ И СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ РАДОВЕ   ( шк.2019/20) 

студијски програм  Прехрамбена технологија и нутриционизам

 

(теме које су обележене црвеном бојом већ су додељене)


др Љиљана Јовановић Панић 

 

 

ЗАГАЂЕЊЕ И КВАЛИТЕТ  ВОДА

 

1. Карактеристике технолоско-индустријских отпадних вода

2. Мембрански процеси у дезинфекцији воде.

3. Загађивање вода пестицидима и ароматичним угљоводоницима и њхов утицај на здравље.

 

 

МИКРОБИОЛОГИЈА СА МИКРОБИОЛОГИЈОМ ХРАНЕ

 

1. Микробиолошки аспекти производње биоферментисаног воћа.

2. Микробиолошки преглед намирница анималног порекла.

3. Квар хране и микроорганизми који се преносе храном.

 

 

ИМУНОЛОГИЈА ЗА НУТРИЦИОНИСТЕ

 

1. Нутритивне алергије и непожељне реакције на компоненте хране.

2. Механизам хуморалног и целуларног имунитета.

3. Алергијске реакције респираторног система.

 

 

ФИЗИОЛОГИЈА СА АНАТОМИЈОМ

 

1. Физиологија респираторног система.

2. Карактеристике крви, стварање,ток и улога.

3. Физиологија варења.


др Вишња Сикимић

 

 

ТЕХНОЛОГИЈА МЛЕКА


1. Технологија производње кефира
2. Микробиолошке културе у производњи сирева
3. Технологија производње Мозареле

 


ТЕХНОЛОГИЈА КОНДИТОРСКИХ ПРОИЗВОДА


1. Технологија производње фондана
2. Скроб и производи од скроба као сировина у технологији кондит.производа
3. Језграсто воће као сировина у кондиторској индустрији

 


НАУКА О ХРАНИ


1. Прехрамбена влакна
2. Житарице као функционална храна
3. Улога масти у исхрани

 

КОНТРОЛА КВАЛИТЕТА ХРАНЕ


1. Заштита географског порекла вина
2. Могућност присуства Листерие моноцyтогенес у замрзнутој храни
3. Међународни стандарди у производњи хране

 

 

ИСХРАНА И ДИЈЕТЕТИКА


1. Исхрана спортиста
2. Исхрана  код болести јетре
3. Исхрана трудница



СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СТУДИЈЕ


1. Микробиолошке опасности у производњи меких сирева

 


др Славица Чабрило 

 

 

ПРЕХРАМБЕНИ  АДИТИВИ

 

1. Улога адитива у производњи намирница.

2. Употреба адитива у производњи пића

3. Производња и примена природних антиоксиданаса као адитива.

 

 

ТЕХНОЛГИЈА ВОЋА И ПОВРЋА

 

1. Савремени трендови у производњи сокова од воћа и поврћа.

2. Могућности прераде воћног тропа.

3. Технологија производње смрзнутог поврћа.

 

 

ТЕХНОЛОГИЈА  БРАШНА СА ПЕКАРСТВОМ

 

1. Утицај складиштења на технолошки квалитет пшенице.

2. Технологија производње тестенина од хељдиног брашна

3. Технологија производње посебних врста пецива.

 

 

АМБАЛАЖА И ПАКОВАЊЕ ХРАНЕ

 

1. Особине амбалажних материјала за паковање хране.

2. Биоразградива амбалажа и паковање хране.

3. Нови трендови у паковању намирница.

 

 

СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА

 

Предмет: Технологија воћа,вина и јаких алкохолних пића  (виши курс)

1. Квалитет и антиоксадитивност пића од воћног сока и биљних екстаката.

  


мр Милош Пурић

 

 

ТЕХНОЛОГИЈА ШЕЋЕРА И СКРОБА

 

1. Примена поступка дефекосатурације у чишћењу дифузионог сока

2. Технолошки поступак производње скробних сирупа

3. Модификати скроба – врсте и примена

 

 

ТЕХНОЛОГИЈА ВИНА И ЈАКИХ АЛКОХОЛНИХ ПИЋА

 

1. Процес алкохолне ферментације и фактори који утичу на њено извођење

2. Кварења и мане вина

3. Производња јаких алкохолних пића на бази клеке

 

 

ТЕХНОЛОШКЕ ОПЕРАЦИЈЕ

 

1. Примена технолошке операције филтрације у прехрамбеној технологији

2. Примена технолошке операције екстракције чврсто-течно у прехрамбеној технологији

3. Примена технолошке операцијеадсорпције и врсте адсорбенаса у прехрамбеној технологији

 

 

СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА

 

Утицај бактерија млечне киселине на квалитет вина


 

др Гордана Станковић

 

За предмете ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ,ТЕХНОЛОГИЈА МЕСА, ХИГИЈЕНА И САНИТАЦИЈА, ПЛАНИРАЊЕ И ОРГАНИЗАЦИЈА ИСХРАНЕ заинтересовани студенти треба да се лично јаве предметном наставнику ради избора тема за завршни или специјалистички рад

 

 

Катедра за прехрамбену технологију и нутриционизам