Успех на Међународном Конгресу о коровима 2016.

Од 21. до 23. септембра у Врднику на Фрушкој гори  одржан је десети Конгрес о коровима на коме су домаћи и страни учесници представили своје научне радове из области проучавања и сузбијања корова.

Од 1980. године, сваке четврте године Херболошко друштво Србије организује Конгрес о коровима на коме се разматрају актуелна питања везана за резистентност, начине ширења и сузбијање истих у циљу производње квалитетније хране. Поред домаћих излагача, учешће су узели и истраживачи из Америке, Грчке, Босне и Херцеговине, Хрватске, Румуније, Македоније, Чешке, Немачке и  Словеније. Од укупно 82 рада, од чега је 10 по позиву, за усмене и постер презентације је прихваћен по 41 рад.

Учешће на поменутом Конгресу узели су и струковни инжењери заштите биља: Животић Жељко и Трајић Владан који су струковне студије завршили на Високој техничкој школи струковних студија у Пожаревцу као и Дарко Стојићевић, запослени на месту асистента у поменутој високошколској институцији. Дарко Стојићевић је био аутор 2 постер презентације и имао усмено излагање рада на тему ‹‹Популациона варијабилност хибридних форми дивљег сунцокретa››.

Поменути студенти са асистентом учествовали су и у Квизу ‹‹Учење и знање нас повезују›› на коме су студенти Трајић Владан и Животић Жељко направили резултат за сваку похвалу с обзиром да су иза себе оставили неке од студената са виших степена образовања (мастер студенте и докторанте), док је асистент ВТШСС из Пожаревца Дарко Стојићевић био победник Квиза. За све учеснике Конгреса обезбеђени су сертификати о учешћу, за учеснике Квиза захвалнице као и пригодни поклони за прва три места.

Учешће на поменутом скупу је од великог значаја како за студенте тако и за наставно особље пре свега због немерљивог искуства, ширења познанстава као и видика из област пољопривреде и заштите биља. 

 

Програм Десетог конгреса о коровима

pdf