Архимед

Aрхимед из Суракузе је старогрчки математичар, физичар, инжењер и астроном. Иако су само неки детаљи о његовом животу познати, он се сматра једним од водећих научника у антици.

 

arhimedГенерално се сматра највећим математичарем антике и једним од највећих математичара свих времена. Архимед је доказао низ геометријских теорема укључујући површину круга, површину и запремину сфере и подручје параболе. Остала математичка достигнућа укључују извођење броја π и стварање система степеновања за изражавање великих бројева. Сматра се оснивачем хидростатике и статике и објаснио је принцип полуге. Он је заслужан за дизајнирање иновативне машине као што је његов вијак и одбрамбених машина којим је заштитио свој родни град од римског опседања. За разлику од његових доприноса, Архимедови математички списи су у антици мање познати. Релативно мали број примерака Архимедовог писменог рада који су преживели у средњем веку су утицајни извор идеја за научнике током ренесансе.

 

287. године пре нове ере у Сиракузи на Сицилији рођен је Архимед. Сматра се да је живео 75 година. Његов отац звао се Фидија, астроном о коме се ништа није знало. Никада није било познато да ли је Архимед био у браку и да ли је иза себе оставио потомство. Школовао се у Александрији. Умро је 212. године пре нове ере за време Другог пунског рата. Последња реченица му је била ,,Noli turbare circulos meos'', што значи ,,Не дирајте моје кругове.'' Његов гроб се састоји од скулптуре која представља његов најомиљенији математички доказ, који се састоји од сфере и цилиндра исте висине и пречника. Многе верзије Архимедовог  живота су дуго писане од стране историчара Старог Рима.

 

Архимедов закон: 

arhimed 1

 

,,Сила потиска бројно је једнака производу запремине потопљеног тела и специфичне тежине течности.''

 


 

Архимедов вијак:

Archimedes screw one screw threads with ball 3D view animated small

 

То је машина која се користила за преношење воде из ниже водене површине у наводњаване канале вишег нивоа. Вода се упумпава окретањем завртња унутар шупље цеви.

 


 

Архимедов закон полуге:

arhimed 3

 

Полуга је машина која се састоји од полуге која се може окретати око тачке ослонца.

 


 

Архимед је писао многа дела од којих су најпознатија: ,,О мерењу круга'', ,,О спиралама'', ,,О сфери и цилиндру'', ,,О конусима и сферама'', ,,О плутајућим телима'', ,,Квадратура параболе'', ,,Метода машинских теорема''.

 

Пре свега то су документи који садрже Архимедов рад. 1906. године, дански професор Јохан Лудвиг Хеиберг посетио је Цариград и прегледао 174 страница козје коже о молитви написаних у 13. веку. Он је открио да је палимпсест, документ са текстом који је Архимед написао преко избрисаног старијег рада. Палимпсест су створили скидањем боје из постојећих радова и поновној употреби, што је уобичајена пракса у средњем веку. Старији радови палимпсеста су идентификовани од стране научника као копије из 10. века које су написани преко претходно непознатих Архимедових расправа. Пергамент је провео стотине година у манастирској библиотеци у Цариграду пре него што је продат приватном колекционару 1920. године, да би 29. октобра 1998. године био поново продат на аукцији код Кристија у Њујорку анонимном купцу за 2 милиона долара. Палимпсест садржи седам расправа, укључујући једини преостали примерак на оригиналном грчком језику. То је једини познати извор Методе Машинске теореме, за које се веровало да je заувек изгубљен. Палимпсест се сада чува у музеју Валтерс Арт у Балтимору, где је подвргнут низу модерних тестова, укључујући коришћење ултраљубичасте и рендгенске светлости да би се прочитао  текст.

 

arhimed 4